Диригент: Сузана Костић

Виолина: Ангел Станков

 

Сузана Костић

 

ДР СУЗАНА КОСТИЋ (1961), све нивое студија завршила на ФМУ Универзитета Св. Кирил и Методиј, Скопље. Докторирала 2010.г., Уметничка област Интерпретација - Дириговање, Д. Бужаровски - Вокална симфонија оп. 53б, Г. Свиридов - Пушкинов венац, И. Стравински - Свадба, ментор проф. Фимчо Муратовски, и одбранила докторску тезу “Колекција партитура Хорских свечаности у Нишу, Србија, као рефлексија на музичку и културну динамику у другој половини 20. века и на почетку 21.века”, ментор проф. др Димитрије Бужаровски. Диригенткиња која се потврдила тумачењем великих вокално-инструменталних дела уз наклоност ка интерпретирању савремених аутора. Дугогодишњи уметнички директор и диригент Академског хора СКЦ Универзитета у Нишу, остварила успешну сарадњу са Нишким симфонијским оркестром, врхунским солистима, Симфонијским оркестром и Хором РТС. Запажену вишегодишњу професионалну сарадњу остварила је са Луткарским и Народним позориштем у Нишу. Награде и признања: Златне значке КПЗ Србије и ИХС Ниш, Златна лира ВМШ Ниш, Гранд Приx Јалта 2003, Гранд Приx Москва 2004.г. Лауреат награда за диригенте на више међународних такмичења и фестивала; Почасна награда за културу интерпретације и диригентско мајсторство Конзерваторијума Чајковски, Кијев; Специјално признање за извођење и интерпретацију православне музике Москва; више појединачних награда за виртуозност и иновације у интерпретацији. Представила се публици Италије, Француске, Португалије, Пољске, Аустрије, Турске, Бугарске, Грчке, Македоније, Словеније, Р. Српске, Украјине, Русије. Снимак целовечерњег концерта православне духовне музике, одржан у сали Рахмањинов, емитован је више од 70 пута на московском Радио - Орфеју. Објавила 5 ЦД у издању СКЦ Ниш и учествовала у више од 50 Радио и ТВ пројеката локалних, националних и иностраних медија. Аутор уџбеника Хорско дириговање, 1997.г.; Монографије Хорске свечаности, 2006.г. и Партитуре - Огледало Хорских свечаности, 2010.г.; Уредник музичког магазина Аперто и Аперто нуово; Дугогодишњи селектор и уметнички директор ИХС Ниш; Члан уредништва Културне енциклопедије Ниша, САНУ, 2011.г. и Лексикона града Ниша, Службени гласник Србије, 2011.г. Аутор пројеката подржаних од Министарства културе Србије и Комисије за културно стваралаштво града Ниша.


 

Ангел Станков

Ангел Станков је дипломирао на бугарској Државној Музичкој академији у класи виолине проф. Леона Соуроујона и проф. Владимира Аврамова. По препоруци познатог виолинисте Ruggiero Ricci, Ангел Станков је специјализовао у Лондону код проф Manoug Parikian, а касније код проф. Yfrah Neaman. Као солиста, бивши концертмајстор Софијске Филхармоније и диригент, он активно учествује у музичком животу Бугарске и представља бугарску културу у свим деловима света. Био је професор на Државној музичкој академији (Софија) Панчо Владигеров од 1996. године.

Наступао је у САД, Русија, Јапан, Тајван, Јужна Кореја, Сингапур и Куба и свирао у неким од најпрестижнијих дворанама као што су Carnegie Hall - New York, Kennedy Center - Washington, Gewandhaus - Leipzig, Moscow Conservatory Hall, Izumi Hall - Osaka, Suntory Hall - Tokyo, Nice - Opera и други.

Заједно са својим дугогодишњим партнером Јосифом Радионовим освојио је бројне награде, укључујући награду и златну медаљу камерне музике Феста у Осаки'93, Златну лиру Уније бугарских музичара, награде великог уметничког домета на XII Фестивалу младих - Москва, 100 година Бела Барток…. Он је направио много снимака за бугарски радијо и телевизију, BBC - Лондон, Хашки Радио, Радио Праг, руском и француском ТВ, Yomiuri ТВ, радио Јапан... Снимио је бројне траке и ЦД.

Као диригент Ангел Станков је студирао са бугарским истакнутим диригентима Христо Иванов, Добрин Петков и Асен Најденов. Он је спровео бројне концерте са оркестрима као што су Национална Филхармонија Украјине, Солун, Скопље, Нишки симфонијски оркестр и камерног оркестра Истамбул.

Ангел Станков направио и друге занимљиве концерте, као што је британски Мусиц желите, уз помоћ Британског савета - Софија. У 1999-2000 сезони спровео је комплетан циклус Бетовенове симфоније, која је посвећена 230. годишњице рођења композитора и 50. годишњице оснивања Европске уније. Представа је финансирана од стране Европске комисије. ИКС Симфонија је емитована на Бугарској националној телевизији 9. маја 2000. године - Дана Европе. Станков је такође покренуо занимљив циклус: Добитници међународних такмичења из балканских земаља.

Као диригент је снимио неколико ЦД-а са музиком Walter Angerer der Jungere и другим мешовитим програмом.

Дириговао је 2001. године Бугарским националним радио оркестром на концерту поводом 10. годишњице British Council -Софија у присуству Принца Андреја, војводе од Јорка.

Станков 2003. учи виолину у „Северна Каролина“ школи уметности где је извео неколико успешних концерата у САД.

Ангел Станков је позван и као члан и председник жирија на Hеlеxpo и Panhellenic такмичењима виолине у Грчкој и бројним другим националним такмичењима. Он је такође служио у жирију за концерт дипломи конкуренције на Гуилдхалл Сцхоол оф Мусиц анд Драма - Лондон.

Он је наведена у Ко је ко у музичкој литератури на Кембриџу биографског института.

Био је награђен 2009. године Орденом Британске империје краљице Елизабете II за промоцију британске музике и културе у Бугарској.

"Ангел Станков није само обећавајући виолиниста, али он поседује велику осетљивост и одређени племенитост карактера, који обележити прави музичар."

Joomla templates by Joomlashine