Диригент: Милена Ињац

Клавир: Дина Стојилковић

Гитара: Никола Ђорђевић

 

др Милена Ињац

др Милена Ињац (1969), дипломирала дириговање 1992. године на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Станка Шепића. Магистрирала је на истом факултету 1996. године, а докторирала 2015. године у класи проф. Даринке Матић-Маровић. Усавршавала се код Младена Јагушта, Салвадора Мас Конде (Шпанија) на мастекласу у Бечу, Петера Етвоша (Немачка) и Јорма Пануле (Финска) на мастеркласу у Сомбатеју, Мадјарска. Освојила је прву награду на 3.

Интернационалном фестивалу “Свет музике” у Италији диригујући камерним саставом Нишког симфонијског оркестра. Наступала је са Београдском Филхармонијом, Опером Народног позоришта у Београду, Симфонијским оркестром РТС, “Станислав Бинички” Симфонијским оркестаром ВЈ, Нишким симфонијским оркестром, Црногорским симфонијским оркестром, Сарајевском филхармонијом, Македонском Филхармонијом, Опером Македонског националног театра, Саварија симфонијским оркестром (Мадјарска), Пловдивском, Видинском, Шуменском и Врачанском државном филхармонијом у Бугарској, Ст.Олбан симфонијским оркестром у Великој Британији, Националним симфонијским омладинским оркестром “Hose Artigas” у Монтевидеу (Уругвај) где је одрзала и мастерклас за младе диригенте 2010, као и Националним симфонијским омладинским оркестром El Salvadora (Сан Салвадор) 2011. и 2012. године, где је осим мастер класа одржала и више концерта у Театро Национал и Театро Пресиденте. Као уметнички директор и диригент, са Академским камерним оркестром СКЦ-а Ниш, гостовала је на фестивалима у Шведској, Грчкој, Аустрији, Бугарској, Италији и Шпанији. Дириговала је светску премијеру савремене опере на затварању Фестивала “Progetto Musica 2004” у Риму, Италија, а од значајних гостовања треба поменути и извођење Моцартовог Реквијема са солистима, хором и оркестром Софијске филхармоније у Сала Балгариа у Софији, јуна 2011.

Остварила је трајне снимке за потребе радија и ТВ у земљи и иностранству. Добитник је “Златне значке” 20. Интернационалних хорских свечаности у Нишу, престижне награде Фестивала, 2002. Ради као ванредни професор предмета Оркестар на Факултету уметности, Универзитета у Нишу и диригент је камерног оркестра “Concertante” Факултета уметности са којима је концертирала у градовима региона и на фестивалима у Грчкој 2009., Италији 2010. (по позиву Фондације Вилијем Волтон), као и на Еурооркестар фестивалу у Москви, априла 2012. године. Тренутно је на доктроским студијама из дириговања на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. емеритуса Даринке Матић-Маровић. Била је диригент Интернационалног симфонијског оркестра, централног догадјаја 29. Интернационалног Фестивала Оркестара у Мурсији, Шпанија 2010. године и диригент Интернационалног оркестра на Еурооркестар фестивалу у Москви, априла 2012. године.


Дина Стојилковић

Дина Стојилковић рођена је 5. септембра 1994. године у Крагујевцу. Основно и средње музичко образовање стекла је у Музичкој школи „ др Милоје Милојевић’’, у класи проф. Наталије Томић и проф. Сање Луковац. 2013. године наставља школовање на Високој школи за музику, театар и медије у Хановеру (Hochschule fur music, theater und medien Hannover), једној од најпрестижнијих академија у Европи и свету, у класи проф. Bernda Götzkea, студента и пријатеља чувеног пијанисте Artura Benedetia Michelangelia, а касније Wilhelma Kempffa, и светски реномиране пољске пијанисткиње, Ewe Kupiec.

Са 13 година извела је Клавирски концерт Д­дур Ј. Хаjдна са Београдским гудачким оркестром „ Душан Сковран“ у Сали Коларчеве задужбине. Освојила је велики број првих награда на домаћим и међународним такмичењима и фестивалима. Лауреатом је била проглашена 12 пута.

Као лауреат Међународног такмичења младих музичара „Петар Коњовић“ под патронатом Европске асоцијације младих музичара (EMSY) наступила је у Галерији САНУ, а у оквиру Треће светске пијанистичке конференције (3rd WORLD PIANO CONFERENCE) одржала је реситал у Синагоги у Новом Саду. 2010. године као победник - Лауреат Међународног конкурса балтичких земаља (Русија, Шведска, Литванија) наступила је у Великој сали Универзитета „Герцин“ у Санкт Петербургу.

На Пијанистичком меморијалу „Исидор Бајић“ у Новом Саду 2012. године добила је специјалну награду међународног жирија за „Најперспективнију младу српску пијанисткињу“.

На Републичком такмичењу музичких и балетских школа Србије 2013. године у Беграду проглашена је Лауреатом такмичења у најстаријој категорији, од стране међунардног жирија (Валериј Пијасецки - Русија, Тереза Тревисан - Италија и Владимир Крпан - Хрватска).

Наступала је у многим салама у Србији и иностранству, као што су наступи на Фестивалу музике у Oldensalu (Холандија), у Сали Националног музеја у Хановеру (Немачка), на Акадеимији уметности у Зоасту (Немачка) итд. 

Радила је са познатим пијанистичким педагозима, као што су: Jurij Kot (Кијев), Nina Makarova (Москва), Рита Кинка (Нови Сад), Александар Маџар (Брисел), Konrad Elser (Lübeck), Arbo Valdma (Köln)и други.

За постигнуте резултате на такмичењима, три године за редом добитница је награде „Доситеја“ Фонда за младе таленте Министарства омладине и спорта Републике Србије и стипендије Фонда „Академик Драгослав Срејовић“ Града Крагујевца.

Тренутно је стипендиста удружења  „Yehudi Menuhin“ у Ханноверу -  “Live Music Now”, као и стипендије Музичке академије у Ханноверу.


Никола Ђорђевић

Никола Ђорђевић рођен је 29. јуна 1994. године у Нишу. За гитару се определио још од малих ногу. Музичко образовање стиче у Нишу, у Музичкој школи у класи професора Марка Лазаревића, а затим на Факултету уметности у класи професора Милоша Јањића. Тренутно студира на мастер академским студијама и истовремено ради као демонстратор у настави гитаре и читања с листа. Током свог досадашњег школовања усавршавао се на мајсторским курсевима код еминентних светских гитариста: Alexis Mouzourakis (Грчка), Мирослав Тадић (САД), Costas Cotsiolis (Грчка), Aniello Desiderio (Италија), Pavel Steidl (Чешка), Martha Masters (САД), Jeremy Jouve (Француска), Сабрина Влашкалић (Србија), Горан Кривокапић (Црна Гора), Xuefei Yang (Кина), Thomas Offermann (Немачка), Nikita Koshkin (Русија), Giulio Tampalini (Италија), Gabriel Bianco (Француска), Зоран Дукић (Хрватска), Kyuhee Park (Јужна Кореја)...

 

            Током студија, од бројних међународних такмичења за гитару на Балкану освојио је следеће награде:

 

-           Наисус Гуитар Фестивал у Нишу (2013, 2014. год.) - лауреат

-           Дванаести Интернационални фестивал гитаре у Лесковцу (2013. год.) – прва награда

-           Четрнаести Гуитар Арт Фестивал у Београду (2013. год.) – друго место

-           Пети интернационални фестивал гитаре “Тремоло” у Скопљу (2014. год.) – друго место

 

            Никола је до сада наступао у бројним концертним салама у Нишу, Лесковцу, Пироту и Врњачкој Бањи, не само као солиста већ и као члан различитих камерних састава. У Новом Саду је одржао целовечерњи концерт на Војвођанском фестивалу гитаре 2014. и премијерно извео једно дело на промоцији Збирке савремених српских композитора за гитару 2016. године. Наступио је на два концерта са пратњом Нишког симфонијског оркестра. Награђен је наступом на отварању интернационалног фестивала гитаре “Академик Марин Големинов” у Ћустендилу, Бугарска, 2013. године, као и на отварању Наисус Гуитар Фестивала у Нишу 2014. Активно је учествовао у извођењу опере Севиљски берберин у Народном позоришту у Нишу као члан хора и свирао пратњу једне арије. Осим гитаре, наступио је са ренесансном лаутом пратећи Академски хор СКЦ-а у Нишу (чији је и члан) на њиховом Новогодишњем концерту 2014. године. Такође је гостовао на многим другим концертима, снимањима (у Тонском студију Факултета уметности у Нишу и у Коларчевој задужбини у Београду са хором и оркестром РТС-а), промоцијама, књижевним вечерима и музичким свечаностима.


Божо Бановић

Божо Бановић (1963) завршио је студије композиције на Факултету музичке уметности у Београду, а студирао је у класама Рајка Максимовића и Властимира Трајковића. Његова дела су извођена на Трибинама композитора у Београду, на фестивалима Обзорја на Тиси у Новом Бечеју, Гуитар Опен Фестивал у Суботици, а такође и у Словенији, Босни и Херцеговини, Италији, Шпанији, Јужноафричкој Републици, Русији, Аустралији и САД. Бави се педагошким радом и наступа као клавирски сарадник. Гномон је стуб или шиљак сунчаног сата који баца сенку и на тај начин показује време. Композиција је настала 2016. године.

Приликом компоновања мање сам био заокупљен представом протока времена, а више чињеницом да дужине и правац сенки у разно доба дана и године исти пејзаж увек чине донекле другачијим.


 

ПРОГРАМ

 

Б. Бановић  Увертира Гномон

 

Светска премијера, дело посвећено Нишком симфонијском оркестру

 

М. Кастелнуово Концерт за гитару и оркестар бр.1 Д-дур

- Allegretto

- Andantino

- Allegro

 

ПАУЗА

 

Р. Шуман  Концерт за клавир и оркестар а-мол оп.54

-  Allegro affetuoso

Intermezzo-Andantino    

   grazioso

- Allegro vivace

Joomla templates by Joomlashine